Translate

dinsdag 20 augustus 2013

Bakken

Binnenkort ben ik jarig en ik heb besloten om dit jaar maar eens van alles zelf te bakken. Daarmee begin ik dan al vroeg, omdat op het laatste moment bakken, niet mijn ding is. Nu kan ik elke dag een paar dingen bakken en ook wat nieuwe dingen uit proberen. De meeste baksel kunnen ingevroren worden en zo hoef ik het op de dag zelf alleen maar te laten ontdooien. Iets wat ik al heel lang wil bakken, zijn "Vlaardingse IJzerkoekjes". Hiervoor bestaan speciale sets van een ijzer met uitsteekvorm.


Aan ingrediënten heb je nodig:
400 gr. bloem
3 theelepels kaneel
250 gr. gele basterd
250 gr. roomboter
1 eigeel
snufje zout.
Hiervan maak je deeg en dit laat je een poosje rusten.

Als je de vorm hebt, kan je de koekjes uitsteken van 6 mm dik deeg of zoals ik een rol maken en er plakjes van snijden. De originele ijzerkoekjes zijn vrij groot, maar ik heb ze een maatje kleiner gemaakt.


Het plamuurmes is nodig om ze om te keren. De bakplaat bezit ik niet, maar het kan ook in een koekenpan met bobbeltjes bodem.


Het is even aftasten wat de juiste temperatuur is om ze te bakken, want als het te snel gaat, zijn ze te donker.
Er hoeft geen vet in de pan, want ze bakken in de boter die in het deeg zit. Met een beetje geluk krijg je dan zulke IJzerkoekjes.  Of nog betere.

Ook heb ik geprobeerd Arretjescake te maken, maar die had ik niet zo goed in de vorm aangedrukt. Het liet zich niet goed snijden en brokkelde af op de verkeerde plek. Het smaakt echter verrukkelijk. Daar heb ik al iets teveel van geproefd. Vanavond gaat er een portie mee naar de modelbouwclub. Mogen zij vast voorproeven. De club is in Vlaardingen, dus kritischer publiek kan ik niet hebben.

Natuurlijk zit er nog meer al klaar in de vriezer, maar dat laat zich bevroren niet zo goed zien.

Wil ik eindigen met een grapje in de tuin van mijn zus.


Allemaal nog fijne zonnige dagen toegewenst.
Groeten, Joke

Naschrift. In dit recept wordt het bakproces beter beschreven.

8 opmerkingen:

  1. Vlaardingse ijzerkoekjes zijn heerlijk. Met dit recept ga ik het zelf ook eens maken. Die van jou zien er heel goed uit. Al is de arretjescake niet zo goed gelukt, het ziet er toch lekker uit.
    Leuke zonnebloem :)
    Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het ziet er werkelijk heerlijk uit,had er nog nooit van gehoord zelfs!!Alvast van Harte hoor en een hele fijne dag gewenst alvast!!!en idd een hele schattige zonnebloem Willy!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat ziet er lekker uit!! Het zal best goed smaken. Je hebt er dus weer een hobby bij.
    groeten Jolp

    BeantwoordenVerwijderen
  4. MMmmmm lang geleden dat ik Arretjescake heb geproefd!
    het andere ziet er ook lekker uit.
    Over een aantal weken ben ik ook jarig en bak ook altijd zelf.
    Vanavond ga ik maar inspiratie opdoen bij BBC2--the Great Bake Off.
    Bij mij is de zonnebloem al kaal in het hart en natuurlijk uitgebloeid.
    gezellige avond
    groetjes,Truus uit Drenthe

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wanneer is het feest Joke?? Die koekjes zien er lekker uit en je bent handig om het op je eigen manier te doen.
    Haha, leuk grapje met die zonnebloem.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat ziet er lekker uit. Meschien zijn we wel op de zelfde dag jarig. Ik ben niet zo een bakker, maar boterkoek maak ik wel, kun je hier echt niet krijgen. Hele fijne verjaardag.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hmmm, dat ziet er lekker uit! Maar, Basterd (uit het recept) daar heb ik nog nooit van gehoord!

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je een bericht achterlaat.